Collectief pensioen

Collectief pensioen zelfstandigen in de maak

Januari 2014

collectief pensioenHet kabinet en de belangenorganisaties voor zelfstandigen zijn het eens over een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen. Deelname eraan wordt vrijwillig en de zzp’ers kunnen ook zelf bepalen hoeveel ze periodiek inleggen. De staatssecretarissen Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en Frans Weekers (FinanciĆ«n) meldden dat woensdag 15 januari 2014 aan de Tweede Kamer. De pensioenen kunnen worden opgebouwd bij een instelling zonder winstoogmerk. Het kabinet gaat de wetgeving die nodig is om de plannen mogelijk te maken, zo snel mogelijk naar de Kamer sturen, zodat de regeling in 2015 kan ingaan. Belangenorganisaties als Stichting ZZP Nederland, Platform Zelfstandige Ondernemers, FNV Zelfstandigen, Zelfstandigen Bouw en VZZP gaan de plannen nu uitwerken.

Flexibel

Het is de bedoeling dat zzp’ers gezien hun wisselende inkomsten ook flexibel kunnen inleggen. De ingelegde gelden zullen collectief worden belegd en beheerd door een beleggingsinstelling zonder winstoogmerk en met lage uitvoeringskosten. Het kabinet sprak in december met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP af dat het pensioenvermogen niet aangesproken hoeft te worden om in aanmerking te komen voor bijstand. Een topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken pleitte onlangs nog voor een verplicht pensioenfonds voor zzp’ers, maar voor bijvoorbeeld de vakorganisatie Zelfstandigen Bouw gaat dat te ver.

Mei 2014

Zzp-pensioenfonds start per 2015

Zzp’ers kunnen vanaf begin 2015 via een eigen pensioenregeling sparen voor hun oude dag. De betrokken partijen Zelfstandigen Bouw, Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en PZO-ZZP zijn daarover in gesprek met aan aantal pensioenuitvoerders. De gesprekken zijn vergevorderd. Binnen een aantal weken maken de zzp-organisaties bekend met welke uitvoerder ze gaan samenwerken. De partijen zijn op zoek naar een pensioenuitvoerder die de administratie- en beleggingskosten zo laag mogelijk kan houden. Zo hopen de belangenbehartigers de prijs laag te houden. “Het moet voor iedere zzp’er zeer aantrekkelijk zijn om zelfs bij een geringe pensioeninleg in het fonds te stappen”, vinden de organisaties.

Vrijheid

Tegelijkertijd moeten zzp’ers van het fonds de vrijheid krijgen om zelf te kiezen hoeveel pensioengeld ze willen inleggen. “Een zzp’er bepaalt zelf of hij deelneemt. Hij hoeft ook geen vast bedrag in te leggen. Zijn inkomsten kunnen immers ook van jaar tot jaar verschillen”, laten de organisaties in een gezamenlijke verklaring weten. Verder kunnen deelnemers zelf bepalen of ze een uitkering voor tien, vijftien of twintig jaar willen. Daarnaast kunnen ze bij langdurige arbeidsongeschiktheid een deel van het opgebouwde pensioenbedrag al gebruiken. De belangenorganisaties werden het begin dit jaar met het kabinet eens over een collectieve pensioenregeling voor zzp’ers. Daarna mochten de partijen het plan verder uitwerken.

BrightNL

Ondertussen wordt ook gewerkt aan een ander initiatief. Afgelopen week werd bekend dat pensioeninstelling BrightNL via crowdfunding 300.000 euro heeft opgehaald voor een pensioenfonds. Als de Autoriteit Financiƫle Markten een vergunning verleent, zou het fonds voor zelfstandigen in oktober van start kunnen gaan.

Neem vrijblijvend contact op!


    Naam (*)

    E-mailadres (*)

    Telefoonnummer (*)

    Opmerking/vraag

    captcha